„Un miliard de lei, datoria Termoenergetica la ELCEN”

Datoria Termoenergetica la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a ajuns, în prezent, la valoarea de un miliard de lei, după ce, la finele anului 2020, aceasta era de 250 de milioane de lei, potrivit directorului general al ELCEN, Claudiu Creţu.

„Această conferinţă de presă este un semnal de alarmă cu privire la situaţia financiară în care se află companiile de termoficare şi mă refer aici la Termoenergetica şi ELCEN. Evident că ne punem întrebarea de ce acum această conferinţă de presă? Ştiţi cu toţii că de fiecare dată când au fost probleme am ieşit public şi am tras un semnal de alarmă. Am tras un semna de alarmă în anii 2018, 2019, 2020, când se vorbea despre falimentul ELCEN, când Primăria Capitalei, în acea perioadă, nu plătea datoriile către Radet şi ELCEN. Ştim cu toţii că Radet a intrat în faliment în 2019, apoi s-a înfiinţat Termoenergetica şi am crezut că se va intra pe un trend bun. Să vorbim de cifre, pentru că nu vreau ca această conferinţă de presă să fie interpretată în alt fel decât pe baza unor cifre clare. Datoria Termoenergetica la ELCEN, la momentul 31 decembrie 2020, era (…) mai exact de 250 de milioane de lei. Au trecut patru ani şi, astăzi, datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei. Nu poate fi contestată. Sunt cifre şi nu vorbim despre datoria istorică a Radet, de pe vremea foştilor primari, ci despre datoria curentă, din ultimele trei luni, care este de un miliard de lei”, a spus Creţu.

Acesta a menţionat, totodată, că din această datorie peste jumătate reprezintă subvenţia pe care Primăria Capitalei trebuia să o achite.

„Vara trecută, am tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia financiară şi la acel moment. Ca întotdeauna, Primăria Capitalei a plătit o parte din datorie, de 300 de milioane de lei, care a ajuns la ELCEN, cu promisiunea că se va face un audit pentru restul de pierderi şi că se va ajunge la o normalitate. Din septembrie până în mai sunt nouă luni… Nu am văzut acel audit şi, din câte ştiu, nici măcar nu s-a demarat. Deci, miliardul ăsta înseamnă aproximativ 500 de milioane pierderi din anii precedenţi, iar 555 de milioane ca datorie curentă, subvenţie a Primăriei Capitalei pentru Termoenergetica. Acum trei luni situaţia subvenţiei Primăriei era la zero şi, când am fost întrebat care este situaţia cu privire la subvenţie, am spus clar că este zero în acel moment. În ultimele trei luni, Primăria nu a mai plătit subvenţie. Sunt 555 de milioane de lei datoria Primăriei Capitalei către Termoenergetica, pentru subvenţie. De ce Primăria Capitalei nu îşi plăteşte obligaţiile asumate? În acest moment, ELCEN funcţionează şi livrează agent termic fără să ştie dacă şi când vom încasa aceşti bani. Deci, situaţie este cruntă, pentru că luna viitoare se va lansa Ghidul pe fonduri europene pentru CET-uri noi. Avem proiecte pregătite, avem studii de fezabilitate pregătite. Ce credibilitate avem în faţa finanţatorilor când noi nu avem o situaţie financiară stabilă ? Cu toţii am crezut, anul trecut, în septembrie, când s-au plătit cele 400 de milioane, că nu va fi o problemă şi că se va ajunge cu plăţile la zi. Aceasta a fost promisiunea primarului general”, a susţinut şeful ELCEN.

La jumătatea lunii martie a acestui an, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara, într-o conferinţă de presă, că fuziunea dintre ELCEN şi Termoenergetica „este singura soluţie pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat funcţional pentru Bucureşti pe termen mediu şi lung”.

„Fuziunea Termoenergetica – Elcen e un subiect la care ţin foarte mult. E singura soluţie pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat funcţional pentru Bucureşti pe termen mediu şi lung. Eterna problemă a datoriilor de la Termoenergetica – fostul Radet va putea fi astăzi tranşată o dată pentru totdeauna. De asemenea, am adoptat un Memorandum în Guvern care defineşte nişte paşi pe care i-am prezentat şi public. Noi, la Ministerul Energiei, deocamdată ne-am făcut treaba. Am solicitat acordul de principiu al Consiliului General, care a venit într-un final după ce domnul primar Nicuşor Dan a fost de acord să supună la vot un proiect pe care Guvernul României l-a considerat necesar. Ministerul Dezvoltării, în paralel, face o analiză a schimbărilor legislative pe care le-ar impune această eventuală fuziune, după care urmează paşii de guvernanţă corporativă: întâlnirea AGA pentru cele două companii şi votarea fuziunii, plus procesul de evaluare a activelor fiecărei companii. Cu siguranţă, ELCEN-ul va ieşi mult mai valoros decât Termoenergetica şi n-are cum să fie altfel, pentru că are active mult mai importante”, a afirmat Burduja.

Oficialul preciza, în februarie, că a notificat oficial Primăria Capitalei în legătură cu propunerea de fuziune dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti, aprobată în Guvern printr-un Memorandum, la finele lunii ianuarie 2024. Tot atunci, Burduja anunţa că Termoenergetica are datorii faţă de ELCEN de peste 800 de milioane de lei, cauzate în mare măsură de pierderile din sistem, determinate de factori diverşi: vechime, incoerenţă legislativă, neaprobare tarife, dinamică ridicată a elementelor de cost din cadrul preţului energiei termice etc.

Potrivit sursei citate, scopul fuziunii dintre cele două companii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie termică, operat printr-un sistem centralizat şi integrat de energie termică (SACET) în Bucureşti.

Fuziunea dintre Termoenergetica şi ELCEN se discută de zece ani, însă fără investiţii în CET-uri noi, în câţiva ani, Bucureştiul va rămâne fără căldură şi apă caldă, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), Claudiu Creţu.

„Vorbim despre fuziune de zece ani. Cu toţii, inclusiv primarul general, susţin că fuziunea este soluţia corectă. Fuziunea presupune un început sănătos, de la zero. Tot aud prin presă că Primăria a fost scoasă din faliment. Ne bucurăm foarte mult dacă aşa este, dar e nevoie de acest miliard asumat şi înţeles de toată lumea, de care se discută de câţiva ani. Acum trei luni eram convinşi cu toţii că nu vor mai fi datorii cu privire la subvenţie. Vorbeam cu toţii de încredere, de investiţii şi vorbim de proiecte noi. Fără CET-uri noi, instalaţiile acestea din anii 60 nu mai pot să ţină mult. În câţiva ani de zile, Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă. Este nevoie de investiţii noi şi există posibilitatea de fonduri europene, iar ca să le atragem trebuie doar să fim credibili. De 10-15 ani suntem în aceeaşi situaţie în care Primăria nu plăteşte. Am văzut în oraş că se schimbă băncuţe prin Parcul Cişmigiu. Foarte frumos, dar am ajuns iar în logica „borduri, băncuţe şi panseluţe”. De ce nu se plătesc aceste datorii, pentru că vorbim despre energia Bucureştiului, despre sistemul energetic al Bucureştiului, infrastructură critică. Un lucru foarte, foarte important”, a spus Creţu.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că ELCEN poate intra în faliment în cazul în care Termoenergetica nu îşi onorează plata datoriei în valoare de un miliard de lei.

„Neplata acestei datorii de un miliard de lei (de către Termoenergetica la ELCEN, n.r.) ridică foarte multe riscuri cu privire la reţeaua de termoficare. Dacă Termoenergetica poate intra în insolvenţă, ELCEN, care anul trecut a ieşit din insolvenţă, nu mai poate intra insolvenţă, ci direct în faliment. Falimentul ELCEN este ceva foarte grav. Acesta este motivul pentru care solicităm responsabilitate şi nu înţelegem de ce această coincidenţă, raportată la perioada asta cu campania electorală, şi de ce nu se mai fac plăţile curente (…) Am făcut demersurile legale, am solicitat către Termoenergetica să ceară ordin comun către Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Finanţelor pentru blocarea conturilor Primăriei. Legea prevede aşa ceva. Singurul mecanism legal pe care noi, ELCEN, putem să-l facem este acesta”, a subliniat Creţu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Dacă nici ăsta nu e jaf organizat, furt din avutul obștesc, sabotarea economiei, trădare atunci…Care-s vinovații (măcar cei cu semnătura) a fărădelegilor ce urmează?
    Departamentulul Energiei Electrice și Termice” (DEET)
    din 1990 RENEL
    din 1998 CONEL (fără Nucleara și RAAN, adică termocentrale, hidrocentrale și transport/distribuție)
    din 2000 Termoelectrica (se separă Hidroelectrica și Elecrica)
    din 2002 ELCEN București (2.008MW putere instalată, 20% din termocentrale, apă cladă, transport, distribuție) la Agenția Națională de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC)
    din 2003 RADET (numai distribuție apă caldă) tot de stat
    din 2019 RADET faliment
    din 2019 CMTEB a primăriei

  2. Burduja afirma ca primaria generala nu face fuziunea Termoenergetica cu Elcen. Dar el in calitate de ministru al energiei ce a facut?? Nimic decat vorbe si cat mai multe poze de fotomodel.

  3. Lasa ca ia Nicusor Dan de la Săraci si da la Bogati ! Mai vedeti Bani de la Nicusor Dan la Sfântul Ashteapta !

  4. De unde Datorie ? Ca am plătit Intretinerea la Bloc 300 de lei si pe luna Iunie 2024 ! Bagati Miliarde de lei in Tevi si nu avem apa calda 10 zile !

  5. Să terminăm cu aberația termoficării centralizate ! Dacă europenii occidentali o înghit nu au decât , este o prostie în care aruncăm banii pe fereastră sau îi îngropăm cu miliardele prin pământ. Centrale de bloc sau de apartament Punct ! E timpul ca românii să nu mai stea cu mâna întinsă la primării sau la guvern. Trebuie să punem biciul pe politicieni și nu invers. Deocamdata sistemul centralizat de încâlzire nu a făcut decăt să îi controleze pe proștii care cred orice în capanie.

  6. Bai Neagu Mircea traiesti in o lume paralela cu realitatea!! Faptul ca ai un calculator cu internet si postezi prostii nu te face mai destept. Normal ca atunci cand faci reparatii nu ai apa calda. Te ai nascut la copaie si acum esti boier!!!!

  7. Fac reparatii dar înlocuiesc Tevi pe 200 de metrii si toata Vara nu o sa avem Apa Calda ! iar la Votare da Alegatorii cu Votul ! Sa lasi sute de blocuri fără Apa Calda Toata Vara !

  8. S-ar fi putut face cumva ca apa caldă să fie tăiată doar între anumite ore sau cel mult 2-3 zile. Acuma fie Nicușor e cu două mâini stîngi, cum sînt matematicienii ce-i cunosc, fie nu a fost lăsat să fie de partea oamenilor și se gudură pe lîngă cei ce-și bat joc de oameni. Că asta înseamnă tăiatul apei cu săptămânile.
    Puneți naibi un primar ce-i inginer bun și, mai ales, lăsați-l să-și facă treaba!

  9. Daca Termoenergetica cere Blocarea Conturile Primăriei Capitalei nu o sa mai dea Bani la Oameni ! Noroc ca mi-am plătit in Avans Intretinerea la Bloc si pe luna Iunie 2024 ! 300 de lei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.